Pontos idő

11.2.11

Magyar találmány: napelemes tetőcserép


Magyar találmány: napelemes tetőcserép


Magyar találmány: napelemes tetőcserép
Tóth Miklós, a feltaláló a villanyszámláját szerette volna csökkenteni, ezért a hagyományos napelemes eszközökön túllépve megalkotta a napelemes tetőcserepet. Mára világsiker a magyar találmány, sőt ez a napelemes tetőcserép kerül majd a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében épülő ún. hidrogénfalu házaira is.
A BÜKK MAK LEADER nevet viselő, Bükkaranyoson székelő civil szervezet zöld energiás falu építésébe fogott: a már meglévő szélturbinák és biogáz telepek mellett a magyar szabadalmaztatású napelemes cserepeknek is az lesz a dolguk, hogy termeljék az áramot.
Hidrogénfalu
Az elképzelések szerint a hidrogénfalu megépítése az energia-önellátás feltételeinek alapjait teremti meg, hiszen a településre költöző családok önellátását fedező energiamennyiség előállítása mellett, a megtermelt fölösleget a víz elektrolízissel történő bontására használják, a hidrogént komprimált állapotban tárolják. Az így nyert hidrogén üzemanyagcellákban hasznosítható, valamint elégetve újra víz keletkezik és energia szabadul fel.
„A projekt a megvalósítási szakaszba érkezett, már 8 család vásárolt telket abból a 33, egyenként 5-6000 m2-es kisbirtokból, amely Bükkaranyos és Emőd közötti külterületen fekszik. A tervek szerint 2010 nyarán itt kezdődne meg annak a teljes mértékben zöldenergiát használó falunak az építése, ahol az egyéb megújuló energiaforrások mellett napelemes cseréppel borítanák a házakat. A faluban a lakóházak mellett egy oktatóépületet, Energiaközpontot és egy öko-turisztikai szolgáltató központot telepítünk." - mondja Vass Lajos, a BÜKK-MAK LEADER nemzetközi és megújuló energiaforrás szakreferense.

A napelemes cserép-csoda

A napelemes cserép magyar találmány, a világ 185 országában élvez szabadalmi jogokat. Nem csak jóval esztétikusabb a tetőre szerelt hagyományos sík napelemeknél, de az új eljárásnak köszönhetően, egységnyi felületen, 10-40%-kal több energiát termel, hiszen még felhős időszakban is kapunk áramot. Mindezek mellett a napelemes cserép súlya körülbelül egyharmada a hagyományosnak, és azokhoz hasonlóan többféle színben lesz kapható. A kivitelezést tekintve fajlagosan akár 20%-kal is olcsóbb lehet egy ház teljes tetőszerkezetének napelemes cseréppel történő megépítése, mintha a már ismert napkollektorokat helyeznének a tetőre.


Napelemes tetőcserép

2010-ben napelemes tetőcserép üzem nyílt
A feltaláló, Tóth Miklós, szerint a 2010 márciusára megépült üzemben, áprilisban már meg is kezdődött  a gyártás. Elmondása szerint az üzemben évi egymillió cserepet állítanak elő. Ez körülbelül 300 ház lefedésére elegendő. "A jövő évben, a megnövekedett igények és a kapacitás bővítése érdekében további gyártó üzemeket építenünk. Magyarország mellett indulásként a Floridában, Kaliforniában, Mexikóban, Szíriában, Dubaiban, Ausztráliában és Vietnámban épülnek üzemek."

Áramot termelő műemékek
A szabadalmi jogok tulajdonosa elmondta, hogy a megfelelő stílusú napelemes tetőcserépnek köszönhetően az állami fenntartású műemlékek, templomok, kastélyok és középületek is termelhetnek majd áramot. A bükkaranyosi hidrogénfalu lenne az elektrolízises eljárásnak és a napelemes tetőcserépnek köszönhetően a zöldenergia felhasználás magyar mintatelepülése.

Napelemes tetőcserép
Világsiker a napelemes tetőcserép
A napelemes tetőcserép előnye, hogy egyenként cserélhető és bővíthető. Az egyes elemek vezeték nélkül is összekapcsolhatók, teljesítményük összeadódik. A meghibásodásról a cserép világító éle tájékoztatja a tulajdonost, ezután a megrongálódott darab egyszerűen kiszerelhető, így nincs szükség az összes elem cseréjére.

insomnia.co.hu


2 megjegyzés:

lancelotbeka írta...

Na,talán tudok már kommentelni nálad.Ha sikerül,akkor azért,mert Google Chrome-t telepítettem,az Explorerrel,vagy Firefoxxal történő megnyitáskor állandóan lefagyott a gépem nálad...
Anno írtál nálam erről a találmányról és pont a napokban jutott eszembe,ugyan mi lehet a sorsa,ez is külföldi kjézre került,mint oly sok találmányunk,ötletünk?Ezek szerint nem és ez jó!
Az EU-nak,a kormányoknak támogatni kellene az efféle megújuló erőforrásokat,az ezekkel történő építkezéseket,beruházásokat,mert ez szolgálja a környezetbarát,fenntartható jövőt!

Angler írta...

Helló Brekusz! Valószínüleg az történhetett,hogy túlságosan megnöveltem a javascript-ek számát,és az oldal illetve a kommentdoboz betöltése túl lassú,vagy be sem töltődik normálisan.Majd törlök a scriptekből.
Sajnos az állam nem nagyon tudta támogatni a gyártó üzem felépítését,de néhány magyar befektető igen.Nagyon büszkék lehetünk erre az emberre,mert ő is alkotott egy világraszóló találmányt!!Remélem felfigyel végre ránk Európa és a világ!Talán ez megoldaná az Orosz-Magyar gázvitát és magunknak álítanánk elő energiát!!